Powstał „chit”, czyli pierwszy chemiczny bit
8 maja 2017, 09:11W klasycznej informatyce informację zapisuje się w bitach, w informatyce kwantowej – w bitach kwantowych, czyli kubitach. Eksperymenty w Instytucie Chemii Fizycznej PAN w Warszawie udowadniają, że do przechowywania informacji nadaje się nie tylko fizyka, ale również chemia. Rolę chemicznego bitu – „chitu” – może pełnić prosty układ trzech stykających się kropel, w których zachodzą reakcje oscylacyjne.
Wiadomo więcej o przyczynach tycia parkinsoników po głębokiej stymulacji mózgu
5 maja 2017, 11:41Badania zespołu ze Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati wykazały, czemu poddani głębokiej stymulacji jądra niskowzgórzowego Luysa (ang. deep brain stimulation of the subthalamic nucleus, STN-DBS) pacjenci z chorobą Parkinsona tyją.
Olejek rozmarynowy poprawia pamięć roboczą dzieci
4 maja 2017, 10:27Ekspozycja na zapach olejku rozmarynowego może znacząco poprawić pamięć roboczą u dzieci.
Dzięki automatycznym bramkom Chińczycy mają zacząć przechodzić przez pasy na zielonym
24 kwietnia 2017, 11:53Władze Wuhanu ustawiły na ruchliwych skrzyżowaniach automatyczne bramki dla pieszych, które otwierają się tylko po zmianie świateł na zielone. Ma to zapobiec przechodzeniu w niedozwolonych momentach, które stało się plagą w wielu miastach Chin.
Nawet słuchawki nas szpiegują
21 kwietnia 2017, 10:49Znany producent sprzętu audio, Bose, został właśnie oskarżony o szpiegowanie użytkowników za pomocą... słuchawek. Pozew zbiorowy został złożony wczoraj w sądzie w stanie Illinois. Powodzi twierdzą w nim, że sprzęt Bose zbiera informacje na temat ich preferencji muzycznych, przesyła je na serwery producenta, a ten sprzedaje takie informacje stronom trzecim.
Włoski sąd ustanowił komórkowy precedens
21 kwietnia 2017, 05:33Sąd z Ivrei we Włoszech orzekł, że nadmierne, związane z pracą korzystanie z telefonu komórkowego spowodowało, że u 57-letniego dziś Roberta Romeo rozwinął się łagodny guz mózgu.
Prądem przyrządzone
19 kwietnia 2017, 05:16Poszukując skutecznych metod utrwalania żywności, naukowcy zwracają się ku pulsacyjnemu polu elektrycznemu i ultradźwiękom. Zastosowanie odpowiednich parametrów pozwala zabić bakterie, a jednocześnie wydajniej tłoczyć soki z wyższą zawartością prozdrowotnych polifenoli czy uzyskiwać frytki chłonące mniej tłuszczu.
Dzięki inteligentnym rozwiązaniom, okulary będzie można kupować raz w życiu
14 kwietnia 2017, 05:15Na Uniwersytecie Utah powstały inteligentne okulary z ciekłą soczewką, która dzięki specjalnemu algorytmowi na bieżąco dostosowuje swój kształt do odległości i wady wzroku właściciela, tak by dzięki zmianie ogniskowej mógł ostro widzieć to, na co w danym momencie patrzy.
Prawdziwy geek nie będzie musiał robić pompek i strzelać?
10 kwietnia 2017, 11:49W ciągu ostatnich lat przestępczość zmieniła się tak bardzo, że FBI rozważa zmianę niektórych kryteriów przyjmowania kandydatów. Biuro musi coraz częściej radzić sobie z przestępczością popełnianą za pośrednictwem internetu czy z użyciem najnowszych technologii
Komora parowa schłodzi elektronikę przyszłości
7 kwietnia 2017, 07:29Skrzydła cykady pozostają czyste, ponieważ są hydrofobowe. Gdy spadnie na nie deszcz i drobne krople połączą się w większe, zmniejsza się powierzchnia kropli i dochodzi do uwolnienia niewielkiej ilości energii. Jeśli krople znajdują się na wystarczająco hydrofobowej powierzchni, energia ta wystarcza, by je odrzucić